基点俱乐部

成为基民

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

头文字D战车揭密【原创】

头文字D电影A-E86嘅真实身份 一款上世纪80年代初嘅TOYOTA经济型小车如此有名,原因系好多方面嘅。有啲唔识嘅人乱咁话喜欢AE86,等佢实际上揸住架车之后,几乎会彻底失望。因为AE86原厂车基本上都几难驾驶:老土嘅方形外观,而且多数AE86内饰老化、破裂甚至残缺不全。成车都系裹种几乎要报废嘅老爷车味道,咁基本上就系一部可以买嘅普通AE86嘅第一印象。 使用咗几乎20几年嘅個趟钛,又冇风油助动,后生靓仔好多都不唔钟意冇(风油助动)呢味嘢,揸呢款车几乎唔使去健身房。离合器亦都唔轻,呢款车毕竟系上世纪80年代初嘅技术,虽然系裹个年代嘅代表,但系慢就肯定嘞。1.6升先至130匹,20年之后,估计有个110咪就唔错嘞,拆开副偈就知道喇,入边基本上系乌卒卒嘅。这副引擎嘅车,同上世纪90年代的TURBO链过嘅话,如果是跑直路,你扯到8000转都要食尘!听落真系难以置信,不过呢款车嘅优点亦都非常出色,首先系前置引擎后轮驱动。前后车身50比50嘅配重比,重有轻量化车身,原产AE86只有940公斤,重有GTV嘅轻量化版本重要更轻一啲,有啲改装后嘅AE86只有800多公斤。也亦系因为呢啲特性决定了AE86系一啲特殊比赛嘅特殊地位,比如落山赛同漂移赛,至今响日本AE86重系漂移比赛嘅热门车种之一。而家嘅AE86都系多少改装过或系重度改装过嘅,如果你听讲边部AE86有200匹,唔好睇少呢这200匹!而一般漂移用嘅AE86至少都要有180匹咁上下。AE86改装空间好大,潜力亦都唔细,只要你喜欢,V8都可以装入去!   AE86,系小型轻量FR(前置引擎,后轮驱动)嘅代表,是TOYOTA(丰田)车品牌其中一个小型车系叫COROLLA(花冠)嘅一款。AE86唔系个名,其实系车架号码。AE86是COROLLA响1983年首次投产嘅第4代车型,改装后马力可达240ps/11000rpm,曾经响YAMAHA赛道上连续行驶三日三夜。因佢嘅超高动力,使佢成为好多车手嘅“梦想之车”。电影中,藤原拓海揸此车创下了不少纪录与神话,裹种场面净系得两个字——厉害!《头文字D》剧组揾咗4部AE86投入拍摄,开拍后唔到两个礼拜撞坏咗3部。《头》嘅AE86系经过改装嘅,每部50万港元(约55万元人民币);未改装前每部是20多万港元(约25万多元人民币)。   现实中嘅AE86系丰田系1986年生产嘅,分为LEVIN(明灯)及TRUENO(揭灯)两款,配备4A-GEU引擎,最大马力130匹,系当时已经系好劲嘞。而改装拉力赛专用嘅4A-GEU型引擎后,马力可达240匹。电影中同拓海飙车嘅高桥凉介开嘅系万事得SavannaRX-7(FC3S),呢款车系马自达RX-7嘅第二代,配备涡轮增压双转子旋转引擎,最高马力可达330匹。EMPIRE车队须藤京一开嘅则是LancerEvolution.III,佢系三菱专为挑战世界拉力锦标赛而生产嘅道路版,马力可达到270匹,是一部非常完美嘅战车。(大偈辉)

看着费劲!

神也是人,但因为他做到了人做不到的事,所已变成了神

豆豆大哥: 其实这网站是几个志同道合的广州人办的,(虽并非个个原籍广州)我用粤发贴是尊重他们,也为了宏扬领南文化,刚开始的时侯,常招热心网友垢病和不屑,一直坚持下来,现在也有了部份知音。因为粤语写作是我在互联网上赖以生存的手段,而且现时正在进行一个粤语写作课程的进修,您说看着费劲,我得感谢您能看完(回贴) 我这还有粤语的进修作业,各位如兴趣,可回贴索取。

唔係啩?粤语作业仲要进修?!!!

*滑块验证: